Αν και ευχόμαστε να μην σας χρειαστούν ποτέ, επειδή η ζωή με τα παιδιά επιφυλάσσει εκπλήξεις, μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών μπορεί να φανούν χρήσιμες. Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις απαραίτητες για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για τους γονείς. Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στον κίνδυνο καθώς δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και η περιέργειά τους τα οδηγεί σε πράξεις και παιχνίδια που ίσως καταλήξουν να τα βλάπτουν. Μάθετε αρχικώς ποιά είναι τα απαραίτητα που πρέπει να έχετε σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και τι πρέπει να κάνετε σε επείγουσες καταστάσεις ατυχήματος στο παιδί.
Κουτί πρώτων βοηθειών
Το κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να το έχετε πάντα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο και να περιέχει τα εξής:
- Γάζες
- Λευκοπλάστ
- Αυτοκόλλητους επιδέσμους
- Ελαστικό επίδεσμο
- Τριγωνικό ύφασμα
- Βαμβάκι
- Ψαλίδι
- Τσιμπίδα
- Θερμόμετρο
- Παγοκύστη
- Αντισηπτικά
- Λοσιόν για δερματικούς ερεθισμούς (αντιϊσταμινικό)
- Ενεργό άνθρακα (χαπάκια)
- Αναλγητικά (παυσίπονα)
- Αντιαλλεργικά (σιρόπι - ταμπλέτες)
«Πρώτες βοήθειες» για τους γονείς
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Το να βλέπει την πληγή είναι ήδη αρκετά τρομακτικό για το παιδί. Εάν νιώσει το άγχος και το φόβο σας, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.
Εάν μπορείτε, πάρτε το αγκαλιά και κρατήστε το σφιχτά πάνω σας. Έτσι θα το ησυχάσετε και θα το ζεστάνετε, γιατί μια τυπική αντίδραση στο σοκ είναι το κρύο. Στο σταθμό Πρώτων Βοηθειών εξηγήστε τι συνέβη με σαφήνεια και χωρίς πανικό. Όσο περιμένετε, προσπαθήστε να αποσπάτε την προσοχή του παιδιού με ιστορίες ή εξηγώντας του με απλά λόγια όσα γίνονται γύρω σας. Μετά από μια περιπέτεια, του αξίζουν όσα χάδια μπορείτε να του δώσετε.