6944 323639  
Anaptixi

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Χρήσιμες πληροφορίες για αλεργίες - ασθένειες κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΟΛΗΨΗ
Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Πρώτη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.... Περισσότερα...

Ανάπτυξη

"Πόσο γεννήθηκε ;" Η πρώτη και πιο συνηθισμένη ερώτηση στην οποία καλούνται να απαντήσουν οι ευτυχείς γονείς ενός νεογέννητου μωρού. Στην συνέχεια φίλοι και συγγενείς θα συγκρίνουν το βάρος και το ύψος του νεογέννητου με το βάρος και ύψος που που είχαν τα δικά τους μωρά όταν γεννήθηκαν ...

Από την αρχή της ζωής ενός μωρού οι γονείς και οι στενοί συγγενείς αγωνιούν για την φυσιολογική του ανάπτυξη. Σαν πρώτο κριτήριο φυσιολογικής ανάπτυξης θεωρείται η αύξηση του βάρους και του ύψους του παιδιού, σε σύγκριση με το βάρος και ύψος άλλων παιδιών του ίδιου φύλλου και ηλικίας.  Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, γιατί το φυσιολογικό βάρος ή ύψος ή περίμετρος κεφαλής έχουν μεγάλο εύρος για κάθε ηλικία. Μπορεί ένα παιδί ηλικίας 5 μηνών να έχει βάρος 5 κιλά, ενώ ένα άλλο, επίσης 5 μηνών, να έχει βάρος 6 κιλά και να είναι και τα δυο απολύτως φυσιολογικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξίσου σημαντικός παράγων με το βάρος και το ύψος είναι και η μέτρηση της περιμέτρου της κεφαλής ενός παιδιού. Όλες αυτές οι τιμές καταγράφονται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται και να προσκομίζεται στον παιδίατρο σε κάθε επίσκεψη. 

 

Διαγράμματα (καμπύλες) ανάπτυξης του μωρού.

 Οι καμπύλες ανάπτυξης είναι το στατιστικό αποτέλεσμα χιλιάδων μετρήσεων σε χιλιάδες φυσιολογικά μωρά. Οι καμπύλες αυτές, εκτός από το εύρος των φυσιολογικών τιμών, δίνουν και πληροφορία για το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται ένα μωρό μέσα σ' αυτό το εύρος. Έτσι, αν ο παιδίατρος κοιτώντας το διάγραμμα βάρους, πει ότι το μωρό βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση, σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας και φύλλου με το εν λόγω μωρό, τα 50 θα έχουν βάρος μικρότερο ενώ τα άλλα 50 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο. Το μωρό βρίσκεται ακριβώς στο μέσο όρο.

Αν πάλι ο παιδίατρος πει ότι το μωρό βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση, σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας και φύλλου με το εν λόγω μωρό, τα 25 θα έχουν βάρος μικρότερο ενώ τα άλλα 75 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο. Αντίστοιχα, ένα μωρό που βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση, σημαίνει ότι αν πάρουμε 100 υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας και φύλλου με το εν λόγω μωρό, τα 90 θα έχουν βάρος μικρότερο ενώ τα άλλα 10 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις καμπύλες ανάπτυξης ύψους και περιμέτρου κεφαλής.

 

Ένα παιδί που βρίσκεται μέσα στα όρια των πιο πάνω διαγραμμάτων (καμπυλών) είναι οπωσδήποτε φυσιολογικό;

Το να είναι φυσιολογικό αποτελεί τη μεγαλύτερη πιθανότητα. Εκείνο όμως που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η ανάπτυξη ενός παιδιού με την πάροδο του χρόνου. Αν δηλαδή το βάρος σώματος ενός παιδιού ήταν στην 90η εκατοστιαία θέση και μετά από λίγο καιρό βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση, τότε κάτι μπορεί να συμβαίνει με το παιδί και γι' αυτό χρειάζεται προσεχτική μελέτη και έρευνα. Συνεπώς, το να βρίσκεται μια τιμή μέσα στα φυσιολογικά όρια για την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πάντα ότι όλα είναι καλά. Για να αξιολογήσει ένας παιδίατρος σωστά μια οποιαδήποτε καμπύλη ανάπτυξης παιδιού, χρειάζονται όσο το δυνατό περισσότερες μετρήσεις σε διαφορετικές ηλικίες. Αν η καμπύλη που δημιουργείται από τις τιμές αυτές, είναι παράλληλη με την καμπύλη της 50ης εκατοστιαίας θέσης, τότε πιθανότατα το παιδί είναι απολύτως φυσιολογικό.
Όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω αποσκοπούν στο να γνωρίζουν οι γονείς τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού. Βεβαίως, ο μόνος  που μπορεί να ερμηνεύσει και να αξιολογήσει σωστά αυτά τα στοιχεία, είναι ο παιδίατρος.

Οι καμπύλες που ακολουθούν, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να υποκαταστήσουν τις τακτικές επισκέψεις του παιδιού στο παιδίατρό του.

Εκτός από τα διαγράμματα παρατίθενται και πίνακες των τιμών των καμπυλών για ευκολότερη εύρεση των φυσιολογικών τιμών, χωρίς ανάγκη ερμηνείας των διαγραμμάτων.

 

ΒΑΡΟΣ / ΗΛΙΚΙΑ
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αγόρια. Γέννηση - 6 μηνών

Κορίτσια. Γέννηση - 6 μηνών

Αγόρια. 6 μηνών - 2 ετών

Κορίτσια. 6 μηνών - 2 ετών

Αγόρια. 2 ετών - 5 ετών

Κορίτσια. 2 ετών - 5 ετών

ΠΙΝΑΚΕΣ

Αγόρια. Γέννηση - 2 ετών

Κορίτσια. Γέννηση - 2 ετών

Αγόρια. 2 ετών - 5 ετών

Κορίτσια. 2 ετών - 5 ετών

 

 

ΥΨΟΣ / ΗΛΙΚΙΑ

Αγόρια. Γέννηση - 6 μηνών

Κορίτσια. Γέννηση - 6 μηνών

Αγόρια. 6 μηνών - 2 ετών

Κορίτσια. 6 μηνών - 2 ετών

Αγόρια. 2 ετών - 5 ετών

Κορίτσια. 2 ετών - 5 ετών

ΠΙΝΑΚΕΣ

Αγόρια. Γέννηση - 2 ετών

Κορίτσια. Γέννηση - 2 ετών

Αγόρια. 2 ετών - 5 ετών

Κορίτσια. 2 ετών - 5 ετών

 

 

ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ / ΗΛΙΚΙΑ
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αγόρια. Γέννηση - 13 εβδομάδων

Κορίτσια. Γέννηση - 13 εβδομάδων

Αγόρια. Γέννηση - 5 ετών

Κορίτσια. Γέννηση - 5 ετών

ΠΙΝΑΚΕΣ

Αγόρια. Γέννηση - 5 ετών

Κορίτσια. Γέννηση - 5 ετών

 

 

ΒΑΡΟΣ / ΥΨΟΣ
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αγόρια. Γέννηση - 2 ετών

Κορίτσια. Γέννηση - 2 ετών

Αγόρια. 2 ετών - 5 ετών

Κορίτσια. 2 ετών - 5 ετών

74411

Ρωτατε, σας απανταμε !Για να ρωτήσετε τη γιατρό, για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε και να στείλετε τη φόρμα που ακολουθεί. Η απάντηση θα σας σταλεί με email.

3 + 19 = ?

Φροντιζουμε για την Υγεια των Παιδιων

Η υγεία των παιδιών, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική, είναι καθοριστική για τη φυσιολογική τους εξέλιξη και ανάπτυξη καθώς και για την κοινωνική τους ένταξη.

paidi-ygeia.grTα σύγχρονα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και συνήθειες δεν οδηγούν μόνο σε θετικές, αλλά και σε αρνητικές εξελίξεις που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

Η επιβάρυνση της υγείας των παιδιών εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία, διαμορφώνει και μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις  στα επιδημιολογικά πρότυπα, καθώς η αύξηση των προβλημάτων υγείας των παιδιών, οδηγεί στην εμφάνιση ή την επίταση των νοσημάτων στους μελλοντικούς ενήλικες, με άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του μελλοντικού πληθυσμού.

"Η υγεία των παιδιών και η σύγχρονη κοινωνία"
Γ. Μάρκοβιτς  Σ.  Μοναστηρίδου

 

Αθηνα

mapΧατζοπούλου 6,  Ν. Φιλοθέη, Αθήνα, ΤΚ: 11 524

phone6944 323639