6944 323639  
Baby

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Χρήσιμες πληροφορίες για αλεργίες - ασθένειες κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΟΛΗΨΗ
Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Πρώτη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.... Περισσότερα...

Φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού

Οι νέοι γονείς, τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού τους μέσα στο μαιευτήριο, μαθαίνουν τα βασικά πράγματα για τη φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας τους. Οι γονείς που έχουν και άλλα παιδιά ίσως νιώθουν πιο άνετα αλλά και αυτοί πολλές φορές έχουν πολλά να μάθουν ιδιαίτερα αν τα άλλα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερα σε ηλικία ή διαφορετικού φύλλου. Όταν έρθει η στιγμή που η μητέρα και το νεογέννητο θα πάνε στο σπίτι υπάρχουν συχνά πολλές απορίες...

Το βρέφος και η διατροφή του

Όποια και αν είναι η επιλογή για τη διατροφή του μωρού, πριν φύγετε από το μαιευτήριο πρέπει να γνωρίζετε είτε πως να φτιάξετε το γάλα είτε πως να θηλάσετε. Φυσικά το ιδανικότερο γάλα είναι το μητρικό τόσο για το βρέφος όσο και για την μητέρα. Με το ξένο γάλα ίσως είναι πιο εύκολο στην αρχή αφού παίρνει μερικές μέρες για να συνηθίσουν μητέρα και παιδί το θηλασμό. Μετά τις πρώτες βδομάδες όμως, ο θηλασμός γίνεται πιο εύκολος αφού θα έχετε κάθε στιγμή έτοιμο, αποστειρωμένο γάλα στη σωστή θερμοκρασία και με αντισώματα που θα προστατεύουν το βρέφος από ασθένειες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την συχνότητα και ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται ένα μωρό. Πλέον παγκοσμίως τα βρέφη (και ιδιαίτερα αυτά που θηλάζουν) πιστεύεται ότι πρέπει να τρώνε όσο θέλουν και όταν θέλουν. Φυσικά πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρο σας τις λεπτομέρειες. Να θυμάστε ότι ένα μωρό που τρώει καλά, κοιμάται καλά μετά το γεύμα, βάζει βάρος φυσιολογικά και έχει αρκετά βρεγμένα και λερωμένα πανάκια κάθε μέρα.

Το μπάνιο του βρέφους

Τα βρέφη όταν είναι στο μαιευτήριο κάνουν συνήθως μπάνιο κάθε πρωί. Όταν είσαστε στο σπίτι σας είναι συνήθως πιο πρακτικό το μπάνιο να γίνεται το βράδυ. Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου και αν δεν είστε σίγουροι τότε ένα θερμόμετρο μπάνιου θα σας βοηθήσει. Το μπάνιο είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουν και να παίξουν ακόμη και τα μικρότερα βρέφη ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Μην κάνετε μπάνιο τα βρέφη με πολλές σαπουνάδες γιατί αυτές ξηραίνουν το ευαίσθητο δέρμα του. Ακόμη καλό είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς σαπούνι και σε μικρές ποσότητες. Αν ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες τότε δεν είναι απαραίτητο να ξεπλένετε το μωρό πριν βγει από το μπάνιο.

Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού του παιδικού προσώπου είναι με βαμβάκι και νερό χωρίς τη χρησιμοποίηση άλλων προϊόντων. Με βαμβάκι και νερό είναι καλό να καθαρίζετε το βρέφος και όταν αλλάζετε το πανάκι του. Τα διάφορα παιδικά υγρά μαντηλάκια είναι πολύ καλά και πρακτικά αλλά καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται τις πρώτες  βδομάδες ή αν το βρέφος έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα.

Η ρουτίνα μέρας-νύχτας

Όσο πιο γρήγορα βοηθήσετε το βρέφος να καταλάβει τη διαφορά ημέρας και νύχτας τόσο πιο εύκολα θα αρχίσει να κοιμάται για πιο πολλές ώρες τα βράδια. Μετά το βραδινό μπάνιο ένα μασάζ με παιδικό λάδι, λοσιόν ή ακόμη με ελαιόλαδο θα βοηθήσει το βρέφος να χαλαρώσει. Αφού πάρει το βραδινό του γάλα πρέπει να το βάλουμε να κοιμηθεί χωρίς νανούρισμα στο κρεβατάκι του. Όταν ξυπνά το βράδι θα έχουμε ένα χαμηλό φως για να βλέπουμε όταν αλλάζουμε και ταΐζουμε το βρέφος αλλά δεν θα ανάβουμε έντονα φώτα και ούτε θα κάνουμε πολύ θόρυβο. Ακόμη δεν θα μιλάμε και δεν θα παίζουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αντίθετα τη μέρα πρέπει να έχουμε το μωρό σε φωτεινό δωμάτιο. Πρέπει να του μιλάμε, να τραγουδάμε και να παίζουμε όταν είναι ξύπνιο και να έχουμε παιχνίδια που να μπορεί να τα βλέπει και να παίζει.

Βόλτες έξω από το σπίτι

Το μωρό μπορεί να βγαίνει για βόλτες από πολύ μικρή ηλικία αλλά πρέπει να το προστατεύουμε από τον αέρα, από καπνούς και φυσικά από τον ήλιο. Καλό είναι να φοράει καπελάκι, να έχουμε ομπρελίτσα ή άλλο αντηλιακό κάλυμμα και να βάζουμε αντηλιακή κρέμα.

Κοντά στο κεφάλι του δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά παιχνίδια ή σκεπάσματα όταν κοιμάται. Ακόμη δεν πρέπει να καπνίζει κανένας μέσα στο σπίτι όχι μόνο λόγω των γνωστών επιπτώσεων του παθητικού καπνίσματος αλλά και λόγω της αύξησης του κινδύνου από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι οι καπνιστές μεταφέρουν στα ρούχα και στην ανάσα τους ουσίες βλαβερές για τον καθένα αλλά ιδιαίτερα για τα βρέφη.

H θερμοκρασία του σπιτιού

Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιο στο οποίο είναι ένα μωρό είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Σε αυτή τη θερμοκρασία το βρέφος χρειάζεται να φοράει ένα εσωτερικό φανελάκι, κάλτσες και ένα κουστουμάκι με μακρύ μανίκι. Πρέπει ακόμη να είναι σκεπασμένο με μια λεπτή κουβερτούλα και το κεφαλάκι του να είναι ξεσκέπαστο. Σε ψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες η ενδυμασία και τα σκεπάσματα πρέπει να μεταβάλλονται ανάλογα. Πρέπει να θυμάστε ότι ούτε η πολλή ζέστη αλλά ούτε και το κρύο είναι καλά για τα βρέφη. Ένα μωρό που κρυώνει θα έχει κρύες πατούσες και παλάμες. Ένα μωρό που ζεσταίνεται θα είναι ιδρωμένο και συνήθως το πρώτο μέρος του σώματος που ιδρώνει είναι ο αυχένας. Όσο πιο μικρό σε ηλικία και βάρος είναι ένα βρέφος, τόσο πιο πολύ επηρεάζεται από  ακραίες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα από το κρύο. Εάν το καλοκαίρι θα χρησιμοποιήσετε κλιματισμό στο σπίτι ή το αυτοκίνητο καλό είναι ο κρύος αέρας να μην φυσάει απευθείας πάνω στο βρέφος, η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή και το βρέφος να είναι καλά ντυμένο.

Το δωμάτιο του βρέφους και η στάση ύπνου

Συνίσταται αν θα γίνουν αλλαγές και ιδιαίτερα βαψίματα τοίχων στο δωμάτιο που θα κοιμάται το μωρό, αυτές να γίνουν με μπογιές που δεν μυρίζουν έντονα και κατά προτίμηση τουλάχιστο ένα μήνα πριν από τη γέννηση του βρέφους. Τους πρώτους έξι περίπου μήνες καλό είναι το βρέφος να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του. Μπορεί να κοιμάται σε κρεβατάκι ή καλαθάκι παιδικό, σε σχετικά σκληρό στρώμα και πάντα ανάσκελα. Παλαιότερα τα βρέφη κοιμόντουσαν μπρούμυτα και στο πλάι. Τώρα έχει βρεθεί σε διάφορες μελέτες ότι όταν ένα βρέφος κοιμάται ανάσκελα κινδυνεύει λιγότερο από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Η πεποίθηση ότι εάν το μωρό είναι ανάσκελα και έχει αναγωγές ή κάνει εμετό τότε κινδυνεύει να πνιγεί είναι αβάσιμη.

Ειρήνη Παφίτου
Παιδίατρος

ΠΗΓΗ :paidiatros.com

6929

Ρωτατε, σας απανταμε !Για να ρωτήσετε τη γιατρό, για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε και να στείλετε τη φόρμα που ακολουθεί. Η απάντηση θα σας σταλεί με email.

3 + 19 = ?

Φροντιζουμε για την Υγεια των Παιδιων

Η υγεία των παιδιών, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική, είναι καθοριστική για τη φυσιολογική τους εξέλιξη και ανάπτυξη καθώς και για την κοινωνική τους ένταξη.

paidi-ygeia.grTα σύγχρονα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και συνήθειες δεν οδηγούν μόνο σε θετικές, αλλά και σε αρνητικές εξελίξεις που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

Η επιβάρυνση της υγείας των παιδιών εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία, διαμορφώνει και μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις  στα επιδημιολογικά πρότυπα, καθώς η αύξηση των προβλημάτων υγείας των παιδιών, οδηγεί στην εμφάνιση ή την επίταση των νοσημάτων στους μελλοντικούς ενήλικες, με άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του μελλοντικού πληθυσμού.

"Η υγεία των παιδιών και η σύγχρονη κοινωνία"
Γ. Μάρκοβιτς  Σ.  Μοναστηρίδου

 

Αθηνα

mapΧατζοπούλου 6,  Ν. Φιλοθέη, Αθήνα, ΤΚ: 11 524

phone6944 323639