6944 323639  
Child

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Χρήσιμες πληροφορίες για αλεργίες - ασθένειες κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΟΛΗΨΗ
Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Πρώτη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.... Περισσότερα...

Η ανάπτυξη του νηπίου 2-3 ετών

Στέλιος Μαντούδης
Aναπτυξιακός Eργοθεραπευτής

 

Τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου είναι η αυτονομία και η αυτάρκεια, αρετές που το παιδί κατακτά με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς. Ουσιαστικά, πρόκειται για το στάδιο που το παιδί αφήνει πίσω του την ηλικία της εξάρτησης και οδεύει ολοταχώς προς τη σχολική ηλικία της μάθησης. Ας δούμε πώς εξελίσσονται οι 5 βασικοί τομείς ανάπτυξης.

Σώμα

Γενικά, η αύξηση των διαστάσεων του σώματος γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς μόλις το παιδί συμπληρώνει το δεύτερο έτος της ζωής του. Το κάτω μέρος του σώματος επιμηκύνεται και η κοντοπόδαρη μικροσωμία της βρεφικής ηλικίας είναι πια παρελθόν. Το παιδί έχει αποκτήσει σχεδόν όλη την πρώτη οδοντοφυία του που σημαίνει ότι μπορεί να τρώει άνετα και ακίνδυνα όλες σχεδόν τις τροφές. Το σώμα του σιγά σιγά αρχίζει και αποκτά την τελική φυσιογνωμία του ενηλίκου. Μάλιστα, ακόμη και ο εγκέφαλος έχει ξεπεράσει το 75% του τελικού του βάρους!

Κίνηση

Όλες οι αλλαγές αυτής της περιόδου είναι αποτέλεσμα περισσότερο της άσκησης και της εμπειρίας, παρά της ωρίμανσης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Οι κινήσεις γίνονται με όλο και περισσότερη ευκολία, κυρίως όμως με σημαντικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το παιδί αποκτά ισορροπία, συντονισμό και οι κινήσεις γίνονται με ακρίβεια, σταθερότητα και άνεση. Ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη, εναλλάσσοντας τα πόδια στα σκαλοπάτια. Τρέχει και μπορεί να επιταχύνει ή να επιβραδύνει το βήμα κατά βούληση και με ευκολία, στρίβει στις γωνίες, ακόμη και αν είναι απότομες, ισορροπεί στο ένα πόδι, σταματάει ξαφνικά κλπ. Ο έλεγχος των κινήσεων φαίνεται και στη ζωγραφική, αφού σε αυτή τη φάση το παιδί μπορεί να αναπαράγει από μνήμης ένα κύκλο, να σχεδιάζει ένα αντικείμενο δίνοντάς του κάποιο όνομα (συνήθως αυτό προκύπτει από τη σκέψη που κυριαρχεί στο μυαλό του εκείνη τη στιγμή) κ.α. Η αυτοεξυπηρέτησή του επίσης ακολουθεί την ίδια πορεία βελτίωσης. Τρώει μόνο του με μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερα...ατυχήματα, μπορεί να ντύνεται –τουλάχιστον μερικώς- επίσης μόνο του, χρησιμοποιεί την τουαλέτα, μπορεί μόνο του να πλύνει τα χέρια του κλπ.

Σκέψη και φαντασία

Σε αυτή τη φάση, η γλώσσα, η φαντασία και η συμβολική σκέψη έχουν την τιμητική τους! Το κλειδί στην ανάπτυξη του παιδιού είναι η ανακλητική μνήμη, δηλαδή η ικανότητα του παιδιού να καταγράφει γεγονότα και να τα ανακαλεί όποτε το ίδιο χρειάζεται ή επιθυμεί. Επίσης, στην ηλικία των τριών ετών, το παιδί χρησιμοποιεί το συμβολικό παιχνίδι, δηλαδή μπορεί να προσποιείται ότι ένα αντικείμενο είναι ένα άλλο π.χ. η βούρτσα είναι τρενάκι ή το τετράδιο σπίτι κλπ. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό σε αυτή την ηλικία είναι ότι το παιδί καταλαβαίνει και ερμηνεύει τα πάντα γύρω του, με τρόπο απόλυτα εγωκεντρικό. Δεν πρόκειται για εγωισμό, αλλά για αδυναμία του παιδιού να καταλάβει ότι όλος ο κόσμος δεν είναι το ίδιο και ότι κέντρο του σύμπαντος δεν είναι ο εαυτός του! Οι πιο καταπληκτικές όμως αλλαγές και κατακτήσεις αυτής της περιόδου συμβαίνουν στον τομέα της γλωσσικής επικοινωνίας του παιδιού. Η άρθρωση βελτιώνεται, το λεξιλόγιο εμπλουτίζεται, η κατάκτηση των γραμματικών κανόνων είναι γεγονός, αφού το παιδί των τριών ετών μπορεί να χρησιμοποιεί αντωνυμίες, να κάνει ερωτήσεις, να χρησιμοποιεί με ευχέρεια τον ενικό και τον πληθυντικό κλπ.

Συναισθήματα

Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου στον τομέα της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού είναι η ενίσχυση του Εγώ και η ταυτόχρονη τάση αυτονομίας που εκδηλώνει. Το πείσμα, η επιμονή, η ανυπακοή, ο αρνητισμός, ο ανταγωνισμός, η ζήλια, οι έντονες, εκρηκτικές αντιδράσεις, ο θυμός, οι φόβοι –συχνά αδικαιολόγητοι-, κάνουν την εμφάνισή τους, δημιουργώντας προβληματισμούς και άγχος στους γονείς.

Κοινωνικότητα και φίλοι

Η ομάδα των παιδιών της ίδιας ηλικίας αρχίζει πια και διαδραματίζει τεράστιο ρόλο για το τρίχρονο παιδί. Μάλιστα ο ρόλος της ομάδας αυτής λειτουργεί ρυθμιστικά σε σχέση με την οικογένεια. Τι σημαίνει αυτό; Τα παιδιά, αποτελώντας μέλη μιας παρέας συνομηλίκων που ανταποκρίνονται στις ίδιες απαιτήσεις και δέχονται τις ίδιες επιρροές (π.χ. στον παιδικό σταθμό, στην παιδική χαρά ή το παιδικό πάρτυ), μετριάζουν και αντισταθμίζουν τις ιδιορρυθμίες και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά που φέρει η οικογένειά του. Το κακομαθημένο παιδί λοιπόν θα μάθει να μοιράζεται, να περιμένει στη σειρά του, να μην αντιδρά όταν δεν είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος κλπ. Το παραμελημένο παιδί αντίστοιχα, θα βρει κατανόηση, παρέα, αποδοχή, αγάπη. Οι σχέσεις λοιπόν των παιδιών σε αυτή τη φάση γίνονται διαπροσωπικές και για πρώτη φορά εμφανίζονται οι πρώτες περιπτώσεις εμφανούς προσκόλλησης σε άλλα παιδιά.

 

ΠΗΓΗ : babyspace.gr

 

2441

Ρωτατε, σας απανταμε !Για να ρωτήσετε τη γιατρό, για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε και να στείλετε τη φόρμα που ακολουθεί. Η απάντηση θα σας σταλεί με email.

3 + 19 = ?

Φροντιζουμε για την Υγεια των Παιδιων

Η υγεία των παιδιών, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική, είναι καθοριστική για τη φυσιολογική τους εξέλιξη και ανάπτυξη καθώς και για την κοινωνική τους ένταξη.

paidi-ygeia.grTα σύγχρονα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και συνήθειες δεν οδηγούν μόνο σε θετικές, αλλά και σε αρνητικές εξελίξεις που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

Η επιβάρυνση της υγείας των παιδιών εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία, διαμορφώνει και μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις  στα επιδημιολογικά πρότυπα, καθώς η αύξηση των προβλημάτων υγείας των παιδιών, οδηγεί στην εμφάνιση ή την επίταση των νοσημάτων στους μελλοντικούς ενήλικες, με άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του μελλοντικού πληθυσμού.

"Η υγεία των παιδιών και η σύγχρονη κοινωνία"
Γ. Μάρκοβιτς  Σ.  Μοναστηρίδου

 

Αθηνα

mapΧατζοπούλου 6,  Ν. Φιλοθέη, Αθήνα, ΤΚ: 11 524

phone6944 323639