6944 323639  
Prolipsi

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Χρήσιμες πληροφορίες για αλεργίες - ασθένειες κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΟΛΗΨΗ
Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Πρώτη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.... Περισσότερα...

ΕΜΒΟΛΙΑ Η πρόληψη αρχίζει από νωρίς !!!

 

Είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την καλή υγεία του παιδιού και ξεκινάει από τον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής του.

Ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα της πρόληψης, που -όπως όλοι ξέρουμε πλέον- αποτελεί πολύ καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής των ασθενειών από οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή.

Αρκεί να σκεφτείτε την πραγματικότητα χωρίς τα εμβόλια για να καταλάβετε την αξία τους: εκατομμύρια παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο από λοιμώδη νοσήματα. Η ελονοσία (29%), ο πνευμονιόκοκκος (17%), η ιλαρά (13%), η γρίπη (9%), το AIDS (9%), ο κοκίτης (7%), ο τέτανος (5%), η φυματίωση (1%), η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, η διφθερίτιδα, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα και ο κίτρινος πυρετός (<1%) κυριολεκτικά θερίζουν!

Πόσοι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν τα παιδιά είχαν εμβολιαστεί; Περί τα 2,5  με 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών είναι ολοφάνερη σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η εμφάνιση εννέα νοσημάτων για τα οποία υπήρξε μαζικός και συστηματικός εμβολιασμός έχει περιοριστεί κατά 100% για την ευλογιά και την πολιομυελίτιδα, περισσότερο από 99% για τη διφθερίτιδα, την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα, 99% για τις λοιμώξεις από τον αιμόφιλο ινφλουέντζας b, 98% για τον τέτανο και 83% για τον κοκίτη.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η λίστα των απαραίτητων εμβολίων έχει εμπλουτιστεί με άλλα έξη, που σημαίνει ότι συνολικά 14 νοσήματα προλαμβάνονται μέσω εμβολιασμών στα παιδιά έως 6 χρόνων.

Πρώτα απ' όλα η υγεία

Τα εμβόλια που βάζουν τις βάσεις για ζωή γεμάτη υγεία είναι πάρα πολλά. Πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει στη χώρα μας μια Επιτροπή, αποτελούμενη από λοιμωξιολόγους και καθηγητές παιδιατρικής, η οποία ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Λαμβάνουν υπόψη τις εμβολιαστικές πρακτικές παγκοσμίως, τις προσαρμόζουν στα ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα και συμβουλεύουν τους παιδιάτρους ανάλογα και με τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα πρέπει να γίνονται τα εμβόλια :

 

ΗΛΙΚΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ
Με τη συμπλήρωση 2 μηνών Διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο ινφλουέντζας Β, ηπατίτιδα Β, (Ροταϊο).
Με τη συμπλήρωση 3μηνών Πνευμονιόκοκκος, μηνιγγιτιδόκοκκος C
4 μηνών Η 2η δόση των εμβολίων για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο ινφλουέντζας Β, ηπατίτιδα Β, (Ροταϊο).
7 μηνών Πνευμονιόκοκκος
Μέχρι τον12 μήνα Πνευμονιόκοκκος, μηνιγγιτιδόκοκκος C.
15 μηνών Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, δοκιμασία Mantoux.
18 μηνών Διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο ινφλουέντζας Β, ηπατίτιδα Β.
24 μηνών Ανεμοβλογιά, ηπατίτιδα Α.
30 μηνών Ηπατίτιδα Α.
4-6 ετών Διφθερίτιδας, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα.
4-6 ετών (πριν το δημοτικό) Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα.

 

Έχουν σημασία


- Εάν οι εμβολιασμοί διακοπούν δεν χρειάζεται να επαναληφθούν από την αρχή. Συνεχίζετε κανονικά στους επόμενους, πάντα με τις κατευθύνσεις και εντολές του παιδίατρου.

- Ειδικοί κανόνες ισχύουν για τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας, όσα έχουν προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα τα παιδιά ασθενείς ή φορείς του ιού του AIDS. Ο παιδίατρος θα σας συμβουλεύσει αναλυτικά.

- Τα πρόωρα νεογνά μπορούν να εμβολιαστούν στην κατάλληλη χρονολογική ηλικία με τα περισσότερα εμβόλια. Εξαίρεση αποτελεί το εμβόλιο κατά της πολυομελίτιδας, το οποίο θα πρέπει να γίνεται μετά την έξοδο του παιδιού από το νοσοκομείο, εάν το βρέφος παραμείνει για νοσηλεία μετά την ηλικία των δύο μηνών.

 

ΠΗΓΗ : lifesharing.gr

2673

Ρωτατε, σας απανταμε !Για να ρωτήσετε τη γιατρό, για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε και να στείλετε τη φόρμα που ακολουθεί. Η απάντηση θα σας σταλεί με email.

3 + 19 = ?

Φροντιζουμε για την Υγεια των Παιδιων

Η υγεία των παιδιών, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική, είναι καθοριστική για τη φυσιολογική τους εξέλιξη και ανάπτυξη καθώς και για την κοινωνική τους ένταξη.

paidi-ygeia.grTα σύγχρονα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και συνήθειες δεν οδηγούν μόνο σε θετικές, αλλά και σε αρνητικές εξελίξεις που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

Η επιβάρυνση της υγείας των παιδιών εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία, διαμορφώνει και μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις  στα επιδημιολογικά πρότυπα, καθώς η αύξηση των προβλημάτων υγείας των παιδιών, οδηγεί στην εμφάνιση ή την επίταση των νοσημάτων στους μελλοντικούς ενήλικες, με άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του μελλοντικού πληθυσμού.

"Η υγεία των παιδιών και η σύγχρονη κοινωνία"
Γ. Μάρκοβιτς  Σ.  Μοναστηρίδου

 

Αθηνα

mapΧατζοπούλου 6,  Ν. Φιλοθέη, Αθήνα, ΤΚ: 11 524

phone6944 323639