6944 323639  
Psychology

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Χρήσιμες πληροφορίες για αλεργίες - ασθένειες κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΟΛΗΨΗ
Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη κ.λ.π. Περισσότερα...

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Πρώτη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.... Περισσότερα...

Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό χωρίς προβλήματα!

Η πρώτη, επίσημη εξόρμηση στον έξω κόσμο οδηγεί το παιδί μας στον παιδικό σταθμό. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να προσαρμοστεί και εκείνο, αλλά και εμείς χωρίς προβλήματα.

Ήρθε η ώρα να ανοίξει για πρώτη φορά τα φτερά του και να πάει στο «μικρό σχολείο». Ο παιδικός σταθμός είναι μια πραγματικότητα στη σύγχρονη κοινωνία, είτε γιατί η μαμά είναι εργαζόμενη είτε γιατί ήρθε η ώρα να κοινωνικοποιηθεί το παιδί. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μαμάδες βιώνουν ενοχικά αυτή την κατάσταση. Κι όμως, μιας και δεν ζούμε σε μεγάλες οικογένειες με αυλές και αλάνες γεμάτες αδέρφια, ξαδέρφια και παιδιά της γειτονιάς, ο παιδικός σταθμός είναι μια ιδανική λύση. Ωστόσο, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι στο ερώτημα «πρέπει ή όχι να πάει το παιδί μου στον παιδικό σταθμό;» δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Κάθε οικογένεια λειτουργεί βάση των δικών τις αναγκών και επιθυμιών. Έρευνες πάντως δείχνουν ότι παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς είναι πιο αυτάρκη, ανεξάρτητα και κοινωνικά, έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο και περισσότερες γνώσεις. Επίσης, προσαρμόζονται ευκολότερα σε νέες καταστάσεις, μαθαίνουν να μοιράζονται, αλλά και να αποκτούν δεξιότητες επικοινωνίας. Όποια όμως κι αν είναι η απόφασή σας, είναι σημαντικό να την υποστηρίξετε με αποφασιστικότητα και χωρίς να φαίνεται ότι αμφιταλαντεύεστε, ιδιαίτερα μπροστά στο παιδί. Διαφορετικά, θα του μεταδώσετε την ανασφάλειά σας.

Ποια είναι η σωστή ηλικία

Όπως προαναφέραμε, το σωστό και το λάθος στο συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Υπό «κανονικές» συνθήκες είναι καλό έως την ηλικία των 2,5 χρόνων το παιδί να μένει στο σπίτι, μιας και ως τότε δεν είναι έτοιμο να αποχωριστεί το οικείο του περιβάλλον (το σπίτι του ή το σπίτι της γιαγιάς) και ιδιαίτερα τα γνωστά του πρόσωπα (τη μαμά, τη γιαγιά ή την νταντά). Εξάλλου, τα παιδιά κάτω των δύο ετών έχουν ακόμα ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ η κοινωνικότητά τους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Μετά τα 2,5 όμως χρόνια του το παιδί είναι έτοιμο να ακολουθήσει το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού, κάτι που μετά την ηλικία των 3,5 ετών κρίνεται από πολλούς απαραίτητο. Ωστόσο, το σωστό timing μπορεί να επηρεαστεί από κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην οικογένεια, όπως, για παράδειγμα, ο ερχομός ενός καινούργιου μωρού. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να στείλετε το «μεγάλο» παιδί στο σχολείο τουλάχιστον έξι μήνες πριν ή έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Πώς θα το προετοιμάσετε

Η προσαρμογή στη σχολική ζωή δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για το παιδί ούτε για το γονιό. Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε σίγουροι για την απόφασή σας, αλλά και για την επιλογή του παιδικού σταθμού. Αυτή η επιλογή πρέπει να γίνει αποκλειστικά από σας. Μόνο όταν εσείς αποφασίσετε ποιος είναι ο σωστός σταθμός για το παιδί σας, θα του το ανακοινώσετε: αποφασιστικά, χαμογελαστά και χαρούμενα (άσχετα αν δεν αισθάνεστε έτσι).
- Μείνετε ήπιοι και σταθεροί στην απόφασή σας, γιατί μόνο έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η προσαρμογή είναι μια διαδικασία που θέλει το χρόνο της και κάθε παιδί αντιδράει διαφορετικά.
- Αφού λοιπόν αποφασίσετε σε ποιον σταθμό θα το στείλετε, επισκεφτείτε τον μαζί του. Δείξτε του μαζί με τη δασκάλα τους χώρους, τα παιχνίδια, την αυλή.
- Όταν ξεκινήσει πάρτε άδεια από τη δουλειά σας, γιατί θα χρειαστεί την περίοδο προσαρμογής να είστε κοντά στο παιδί. Τις πρώτες δύο με τρεις μέρες, μέχρι να συνηθίσει το χώρο και τους ανθρώπους, θα χρειαστεί να είστε κοντά του. Στη συνέχεια, θα το αφήσετε για μία ώρα μόνο του, μετά για δύο κ.ο.κ.
- Δείξτε κουράγιο, τουλάχιστον μπροστά του, αν βάλει τα κλάματα, αν γραπωθεί από πάνω σας ή αν αρχίσει να ξυπνάει τη νύχτα. Όποια αντίδραση είναι φυσιολογική και παροδική. Δείξτε κατανόηση, αλλά και σταθερότητα. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί προσπαθεί να ενταχθεί σε μια καινούργια πραγματικότητα, στη μικρή κοινωνία του σταθμού. Όπως και εσείς πρέπει να δεχτείτε αυτή την πραγματικότητα τώρα που το μικρό σας ανοίγει τα φτερά του, και όλα θα πάνε καλά.  


Σιμέλα Κολαγκελέ
Με τη συνεργασία της Μαρίας Σκαπέρα (ψυχοπαιδαγωγός, εκπαιδευτικός σύμβουλος).


ΠΗΓΗ : imommy.gr

2925

Ρωτατε, σας απανταμε !Για να ρωτήσετε τη γιατρό, για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε και να στείλετε τη φόρμα που ακολουθεί. Η απάντηση θα σας σταλεί με email.

3 + 19 = ?

Φροντιζουμε για την Υγεια των Παιδιων

Η υγεία των παιδιών, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική, είναι καθοριστική για τη φυσιολογική τους εξέλιξη και ανάπτυξη καθώς και για την κοινωνική τους ένταξη.

paidi-ygeia.grTα σύγχρονα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και συνήθειες δεν οδηγούν μόνο σε θετικές, αλλά και σε αρνητικές εξελίξεις που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των παιδιών.

Η επιβάρυνση της υγείας των παιδιών εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνία, διαμορφώνει και μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις  στα επιδημιολογικά πρότυπα, καθώς η αύξηση των προβλημάτων υγείας των παιδιών, οδηγεί στην εμφάνιση ή την επίταση των νοσημάτων στους μελλοντικούς ενήλικες, με άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του μελλοντικού πληθυσμού.

"Η υγεία των παιδιών και η σύγχρονη κοινωνία"
Γ. Μάρκοβιτς  Σ.  Μοναστηρίδου

 

Αθηνα

mapΧατζοπούλου 6,  Ν. Φιλοθέη, Αθήνα, ΤΚ: 11 524

phone6944 323639